ALU Elvial

U našoj proizvodnji koristimo aluminijumske profile renomiranog Grčkog proizvođača ELVIAL sa svim pratećim sertifikatima. Okov je od poznate domaće firme STUBLINA.

Izbor aluminijumskih profila

Postoji profil sa termoprekidom, tzv. “termo” profil“, sa koeficient prolaznosti toplote Uf 2.4 W/m2K i “hladni profili” sa koeficient prolaznosti toplote Uf 3.1 W/m2K.

Kod termo profila termički most se nalazi dužinom profila koji služi za odvajanje spoljašnjeg od unutrašnjeg dela profila kako bi se sprečila kondezacija, tj. “znojenje”. Zbog toga je poželjno da se za spoljašnju stolariju koriste profili sa termoprekidom, dok se unutar zatvorenih prostorija mogu koristiti i „hladni“ profili.

Aluminijumski profili bez termo prekida (hladni profili) nalaze široku primenu u enterijerima i na objektima gde toplotna izolacija nije imperativ ili u uslovima izjednačene temperature u čitavom objektu.

Prednost alu stolarije je što možete biti sigurni 30-50 godina u njenu postojanost, bez ikakvih promena čak i bez posebnog održavanja. Međutim, kako metali dobro provode toplotu, odnosno loši su toplotni izolatori, aluminijumski prozori imaju lošija izolacijska svojstva u odnosu na PVC profile.

Aluminijum je materijal estetski lako uklopiv, što čini još jedan plus za primenu na modernim poslovnim objektima. Na raspolaganju je veliki izbor boja. Aluminijumska stolarija može biti podvrgnuta eloksaži ili plastifikaciji.

Eloksaža

Eloksaža predstavlja elektrohemijski proces kojim se aluminijumski profili površinski štite od korozije I daje mu posebnu metaliziranu boju.

Tonovi eloksaže se kreću od prirodne boje aluminijuma preko bronzanih nijansi do crne. Bojenje se vrši neorganskim pigmentima. Dozvoljava se neznatno odstupanje tona eloksaže od odabranog uzorka, uobičajeno je da se toleriše odstupanje za jedan poluton ili manje. Eloksirani aluminijum je otporan na kiseline ali je zato veoma osetljiv na baze. Posebno se mora obratiti pažnja da kreč ili malter ne ostanu na aluminijumskom profilu duže od nekoliko minuta nakon ugradnje, jer postoji mogućnost trajnog oštećenja eloksaže.

Plastifikacija

Plastifikacija predstavlja elektrostatički proces zaštite aluminijumskih profila. Proces plastifikacije se odvija u nekoliko faza.

Prva faza predstavlja proces odmašćivanja aluminijumskih profila. Potom profili se podvrgavaju procesu nanošenja prajmera koji ima funkciju povećanja veze aluminijuma i boje. Nakon nanošenja prajmera, sledi proces elektrostatičkog nanošenje boje u vidu praha u robotizovanim komorama sa automatskim pištoljima. U poslednjoj fazi aluminijumski profili unose se u peći.