Nyílászárók karbantartása

Szerviz és karbantartás

Az ajtók és ablakok szerelvényeit évente párszor meg kell kenni gépolajjal, hogy biztosítani tudjuk hosszantatósságát. Egyszerűen a fedő maszkokat a zsanérokról eltávolítjuk és a zsírozás után visszahelyezzük a helyükre. Amennyiben pár év múlva vagy durvább használat következtében a foggantyú meglazul, ebben az esetben el tudja mozdítani a védőmaszkot ennek a tengelyén és meghúzni a két csavart amivel rögzítve van.

Szükséges a PVC és Alu nyílászárók helyes használata a hosszú élettartamhoz. Az ablak becsukása során, főleg a nagyobb dimenzióju ablakoknál, ellenőrize, hogy az ablak mind a négy sarka hozzáér a kerethez és cask ezután forgassa el a foggantyút a kívánt irányba. Amennyiben az ablakszárny nem érinti a tokot, megtörténhet, hogy a szány kiessen az ágyából és csak az az egyik sarkon tatsa magát. Amikor becsukja az ajtót nem kell csapkodni, vagy erőszakossan kinyitni. Az öncsukós pumpával endelkező ajtókat sosem szabad erőszakkal húzni, hanem hagyni kell, hogy önmaga csukódjon, ellenkező esetben a hidraulika lazulása következhet be az automatában és ezáltal rosszul funkcionálna.

Szellőztetés és kondenzáció

A helységben ahol élünk jelen van a vízpáa konstans növekedése éspedig a következő mértékben:

  • a levegő amelyet kilélegzünk 1-2l/nap
  • főzés(4 személyig a háztartásban) 1-2l/nap
  • ruhaszárító gép 1.5-2.5l/nap
  • növények 0.5-2l/nap
  • zuhanyzás és fürdés 0.5-1l/nap személyenként

Egy négytagú háztartásban naponta kb. 10 l víz szabadul fel. Ezért biztosítja a friss levegőt a helységeiben és cserélje ki a nedves állott levegőt száraz kinti levegőre.

Különbség van a hosszantató szellőztetésben, amikor az ablak bukóra van nyitva. Íly módon a levegő lassú cseréje történik meg ezzel együtt az ablak tovább van nyitva. A másik, de egyidejűleg job mód az összes ablak egyidejű kinyitása. Ezzel a módszerrel a levegő 2-4 perc alatt kicsélődik. Ez hatásosabb az energiahasználat minimalizálása tekintetében.