Najčešća pitanja

PVC je skraćenica od polivinil - hlorida i predstavlja proizvod petrohemijske industrije, osnovni sastojci su nafta i so. Nakon mešanja sa ostalim materijalima, kako bi se poboljšale same karakteristike ovog materijala, ovaj polimer se uz dejstvo toplote omekšava i postaje pogodan za dalje oblikovanje. Zbog toga što sadrži hlor tačka topljenja PVC-a je veoma visoka tako da u slučaju izbijanja požara materijal ispoljava osobinu samogasivosti.
Razlika između aluminijumskih i PVC profila za stolariju je vrlo relativna jer su odeređene karakteristike aluminijmskih profila bolje od PVC profila i obrnuto. PVC stolarija je zbog svojih izolacionih karakteristika prikladnija za stambene prostore, a Aluminijumska bravarija za poslovne prostore, stolariju većih dimenzija.
 • Izuzetno je otporan na atmosferske uticaje i ima duži vek trajanja;
 • Lakši su od PVC-a
 • Jednostavna je za održavanje, dovoljno je prebrisati mokrom krpom;
 • Materijal je prirodnog porekla, moguća je reciklaža u potpunosti, tako da ne utiče negativno na okolinu i zdravlje ljudi;
 • Takođe, stavlja se na prostore gde je češće otvaranje i zatvaranje nego uobičajeno(npr. vrata u prodavnicama) gde su bitnija mehanička svojstva od izolacionih;
 • Modernog je oblika;
 • Pogodan je za velike portale, odnosno za stolariju velikih dimenzija;
 • Može se plastificirati po RAL karti u bilo koju boju;
 • Redovna nega okvira sa uobičajenim deterdžentom za sudove ili sredstvom za čišćenje;
 • Čišćenje sa čistom vodom i podmazivanje dihtunga silikonom;
 • Jedna kap mašinskog ulja za redovno podmazivanje pokretnih delova okova;
 • Nega prozorskih stakala sa čistom, toplom vodom i pamučnom krpom;
 • Savremeni prozori dobro dihtuju. Zbog toga je veoma važno često provetravanje radi zdrave klime u prostorijama:
  • Regulisanje vlažnosti i temperature u prostorijama;
  • Ustajali vazduh u prostorijama zamenjuje se svežim vazduhom;
  • Izbegava se nastanak kondenzacije i plesni
  Ovim sistemom prostorije se optimalno provetravaju a time se redukuje potrošnja energije i umanjuju troškovi grejanja. Na ovaj način nećete izgubiti energiju, naprotiv lakše će biti zagrejati svež nego ustajao vazduh.
  Demontažu stare stolarije vršimo po pravilu uz najmanje moguće oštećenje zidova. Dešava se da je to često komplikovan posao, tako da postoji mogućnost da dođe do određenih oštećenja zidova i ivica otvora. Naši montažeri se trude da prilikom skidanja stolarije oštećenja budu minimalna. Nakon ugradnje stolarije biće potrebno da angažujete i zidara kako bi obavio završnu obradu ivica otvora.
  Pošto se radi o dve različite vrste materijala, različite su i prednosti. PVC je materijal koji ima bolje termoizolacione karakteristike od aluminijuma tako da je u tom smislu bolji izolator. Sa druge strane aluminijum je čvrst materijal koji je pogodan za otvore većih dimenzija. Naša firma preporučuje da se za dvokrilna vrata sa nadsvetlom ili otvore većih dimenzija opredelite za aluminijumsku varijantu, a ako su potrebna unutrašnja ili ulazna vrata standardnih dimenzija za stambene jedinice svakako je bolji izbor PVC.

  Polivinilhlorid (PVC) je materijal koji se dobija iz prirodnih sirovina soli i nafte. praha. PVC je jedan od najekonomičnijih i najrasporstranjenijih materijala. PVC se koristi za proizvodnju profila naročito u zemljama EU koje su inače veoma rigorozne po tom pitanju, tako da u PVC-u nema aditiva negativnih po ljudsko zdravlje. Ne sadrže olovo i slično.

  U svakodnevnom životu u celini ili delimično koristimo proizvode od nafte I njenih derivata, znači ne koristi se samo kao gorivo za prevozna sredstva već je nafta zastupljena u kozmetičkim preparatima(deterdžentima, karminima, šamponima…), u izradi lekova, ortopedskih pomagala, pa čak I veštačka srca se izrađuju od nafte. Recimo, od petroleja se izrađuju baloni, flomasteri, lepak, klavirske dirke, odeća.

  Dakle, život bi bio nezamisliv bez ovih i mnogih drugih proizvoda.

  PVC i Alu stolarija ima izuzetno dobra termoizolaciona svojstva te kad je ugradnja pravilna, PVC maksimalno dihtuje. Samim tim dolazi do pojave kondenzacije kao prirodnog procesa koja je ništa drugo nego vlaga koja se nakupila unutar prostora (kuvanjem, sušenjem veša, samim boravkom ukućana, biljke itd.). Vlaga se najčešće pojavljuje na staklu prozora jer je to najhladniji deo pa se stoga nepravedno pvc i alu stolarija optužuje za pojvu kondenzacije. Neophodno je provetravati prostorije i jednom dnevno obezbediti cirkulaciju vazduha u vidu promaje, na taj način se ustajali vazduh zameni svežim.

  Prilikom izbora stakala koja su punjena argon gasom, najčešće se kod kupaca javlja strah da će argon vremenom “nestati” i da će se samim tim odlične karakteristike stakala smanjiti. Sledeća računica pokazuje da se, iako do gubitka gasa dolazi, ne smanjuje drastično njegov kvalitet u pogledu termoizolacionih karakteristika.

  Dakle, početna koncentracija gasa u momentu zaptivanja mora da iznosi 90% (± 5-10%), a gubitak plina na godišnjem nivou mora biti manji od 10‰. Ako pretpostavimo da je početna koncentracija argona 92%, to znači da će se prema predviđenim gubicima argona njegova koncentracija, nakon 10 godina smanjiti na 82%. To obezbeđuje koeficijent W=1,16W/m2K, a nakon 20 godina W=1,19W/m2K, što je daleko bolji koeficijent u odnosu na W=2,6 W/m2K kod običnog stakla.